Williamsburg Classic

Services Provided

  • Project Oversight
  • Space Planning
  • Computer-Aided Design
  • Finish Specifications
  • Custom Built-Ins
  • Furniture Selection
  • Window Treatment
  • Art & Accessories

Project Highlights

  • Traditional cherry wood cabinets
  • Display area for special dish collection
  • Utilization of existing tile collection
  • Large island at center of kitchen

Project Summary

Sometimes, one can leave a part of the country that they truly love and take part of it with them. That is certainly the case with Williamsburg Classic. Having grown up and gone to school in Virginia, these clients decided to have their kitchen addition reflect their deep love for their roots. In addition, she had collected Portmeirion dishes and tiles for a good portion of her adult life and wanted her new kitchen to showcase the collection. That became the goal for the design team.

This project began as a 1st floor addition to expand the kitchen and the family room and grew into expanding the master suite as well. Bollinger Design ended up impacting the entire house from the entry way to the laundry room and everything in between. The kitchen cabinet people were so pleased with the design that they sent in their own team of designers to photograph the project. They then featured BDG in their annual calendar. This kitchen was August – I like tell people that we were Miss August!

Part of the challenge of this project was finding a field tile for the back splash that was the exact same white as the background of the Portmeirion tiles that the wife had been collecting for years. We actually managed to do that and to design a pattern for the backsplash that would utilize every tile collected. Another challenge was getting the island big enough to perform all of the functions envisioned by the clients. They wanted to use it for food prep, games, eating and buffet entertaining. We actually achieved the goals.

BDG designed the entire project and created all of the construction drawings. An architect and structural engineer was used to the stamped drawings. The designers specified every finish, plumbing fixture, light fixture, paint color and wall covering. The remodel was designed with the knowledge that a greenhouse would be added at a later date. The greenhouse was added last year!